Boekgegevens
Titel: Leiddraad tot de geschiedenis der Nederlandsche letterkunde
Auteur: Visscher, Lodewijk Gerard
Uitgave: Utrecht: W.F. Dannenfelser, 1860
2e uitg
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-1230
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_206539
Onderwerp: Taal- en letterkunde naar afzonderlijke talen: Nederlandse letterkunde
Trefwoord: Bellettrie, Nederlands, Geschiedenis (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leiddraad tot de geschiedenis der Nederlandsche letterkunde
Vorige scan Volgende scanScanned page
poezij. — onno zwieb van haken. 185
In 't blij bezit van Rosemond.
't Is waar, wanneer de Lente-dagen Met d'eerste blijk van Sonne gloed. Verdwijnen doen de winter-vlagen, En 't liebt berzoekt de Koordse vloed; Dat jaarlijks , uwe nijv're zorgen, U, maanden lang, voor 't oog verborgen, Van uwe Vrouw en Huys gezin; Maar welke vreugd', in na-jaars tijden, Als Vader , Huys en Vrouw verblijden, En voeden kwam door sijn gewin!
Hoe vrolijk gleeden dan all' uuren. Van 't weer vereende jonge Paar! Als in de kou, bij goede vuuren, Sij tellen overwinst van 't jaar; Als zamen aan den diseb gezeeten Na vroeg en maatig avond-eeten, In 't langzaam naad'ren van de nacht, Sij hem verhaalt wat kinders zeyden. Die om sijn afzijn dikwijls sehreyden, En welke troosten zij bedacht.
Of wel als hij in Kers-tijds rusten Op Zee-caart toont aan Rosemond, Waar deese reys, op Groenlands Kusten De beste Nering zig bevond. Hier zegt hij , ziet men Heela branden; Daar was 't in ijs, op Spitzbergs randen. Dat storm ons 't nood gebed afwrong; De hemel, in dees' oogenblikken, Zag mij voor u alleen verblikken! Haar oog en hart volgt zijne tong.
Zo lang de Dwinglandij, aan 't woeden, Nog wederstand nog paaien kend, Was hare zorg voor drift te hoeden. De Lang', aan hare raad gewend. Dog, als uu God, getergd door Spanje, De Vrijheid toonde bij Oranje, Was sij 't, die moedig haren Man