Boekgegevens
Titel: Natuur- en huishoudkundig handboek
Serie: Verhandelingen, uitgegeeven door de Nederlandsche Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen ;, 15: 2
Auteur: Stant, Cornelius
Uitgave: Amsterdam: C. de Vries, H. van Munster en zoon, J. van der Heij, 1814.
Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen.
Opmerking: Bevat: Antwoord op de prijsstoffe: Een natuur- en huishoudkundig handboekje / door Cornelis Stant
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NO 09-930
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_206414
Onderwerp: Geneeskunde: voeding (persoonlijke gezondheidszorg)
Trefwoord: Voedingsstoffen, Voedselveiligheid, Voedingsleer, Gidsen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuur- en huishoudkundig handboek
Vorige scan Volgende scanScanned page
C )
Qenua levert behalven deze ook nog Rozijnen op^
maar die zijn zwart-bruin. De Spaanfche komen ge-
woonlijk over Marfeille\ en de Mand-Rozijnen, die
de flechfle van allen zijn, worden over//^m^wr^Duitsch-
land ingevoerd (*),
Om cie Rozijnen te bereiden, fnijdt men de fteel van
den druiventros, over dwars, tot op de helft af, en
laat die dus aan den wijngaard hangen , totdat de
druiven, door gebrek aan voedfel en de hitte der zon
genoegzaam gedroogd zijn; of men hangt de troslcn bij
paren, aan draden, na dezelve met eene fchaar naauw-
keurig van de aangeftokenen gezuiverd te hebben, en
doopt dezelve in eene heete loog , waar in een weinig
olie gedaan is, totdat de druiven flap worden en rim-
pelen, waar na dezelve op horden gelegd of aan ftokken
gehangen worden om uit te zijgen, wanneer men ze,
na drie of vier dagen,aan de zonnewarmte ter verdere
drooging blootftelt (f).
Hippocrates verzekerde reeds, dat zij voedende
krachten bezitten , maar zij worden in te geringe hoe-
veelheid gebruikt, om dit te kunnen betoonen. Het is
alleen hare zoete, aangename fmaak, die haar, als
eene lekkere toefpijs of bijvoegfel, doet beminnen, en
in de huishouding gebruiken. Dikwerf ziet men dePot-
rozijncn, te gelijk met zoete Amandelen (Kraakmangelcn)
opgedischt, het nageregt of eene koude tafel verlieren.
iNlen maakt in de Noordelijke landen uit Rozijnen
met kokend water, geft,ooten, geweekt en gegest zijn-
de, eenen kunstwijn, dien men verzekert heel aange-
naam te zijn. Ook ftookt men uit dezelve Brandewijn.
2. 'Korenten zijn de gedroogde druiven, van zekeren
Wijngaard, Vitts Aprijzena genaamd (§), welke van de
andere onderfcheiden is, doordien hij grooter, ftom-
per ingefnedene en dikker bladeren heeft, die van on-
de-
C*) WoYTH, lc. Art. Fitis.
Ct3 Geoffroij Ic. en bom are Ic. Art. Wijnftok. —>
Volgens antill gebruikt men tot de Mallaga Rozijnen
even zoo veel zeeplbp, ais loog uit asch bereidt, met bij-
voeging niet alleen van een weinig Oiijvenolie of verfche
Boter, maar ook van eenig keukenzout, waar na men die in
de fehaduw droogt , en in welgeflotene kruiken verzendt,
^Amer, Philojephic. Transact. I. 194. fq.)
G) Volgens c. bauhinus, vergelijk miller, Kruidk.
Woordenboek. II. 928.