Boekgegevens
Titel: De landbouwdieren: een leesboekje voor de hoogste klasse der volksschool en voor het herhalingsonderwijs
Auteur: Kars, A.
Uitgave: Gorinchem: J. Noorduyn & Zoon, 1889
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 5142
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_205740
Onderwerp: Landbouwwetenschappen: zoötechniek, veeteelt: algemeen
Trefwoord: Veeteelt, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De landbouwdieren: een leesboekje voor de hoogste klasse der volksschool en voor het herhalingsonderwijs
Vorige scan Volgende scanScanned page
De Bloedsomloop.
Wij zagen, dat het voed-
sel in het spijskanaal ge-
schikt gemaakt wordt om
door het bloed te worden
I' opgenomen. Bloed bestaat
|.grooten deels uit water,
waarin de voedende bestand-
deelen zooals: eiwit, suiker
enz. zijn opgelost en waarin
een onnoemelijk getal bloed-
bolletjes zweven, die de
roode kleur aan het vocht
geven
De spijsvertering ver-
meerdert de hoeveelheid
voedende stoffen en door het
drinkwater ^wordt het wa-
tergehalte vermeerderd. Wij
zagen al, dat het bloed in
het spijskanaal verschil-
lende stoffen afgeeft zooals:
speeksel, gal, alvleeschsap
enz. Het brengt echter de
stoffen ter plaatse, waar
ze wezen moeten, en staat
die af om er nieuwe lichaams-
deelen van te vormen. Een
gedeelte van de in het
bloed voorkomende stoffen
wordt in het lichaam vei'-
brand, om daardoor warmte
te kunnen voortbrengen en
arbeid te verrichten. Voor
elke verbranding is zuurstof
noodig en deze wordt door