Boekgegevens
Titel: Algemeene grondbeginselen der aardrijkskunde
Auteur: Schröder Steinmetz, Lodewijk Adolf
Uitgave: Groningen: W. van Boekeren, 1839
2e verm. en verb. dr; 1e uitg.: 1835
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: 1172 E 34
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_205249
Onderwerp: (Sociale) geografie, cartografie, planologie, demografie: geografie van de aarde
Trefwoord: Geografie
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Algemeene grondbeginselen der aardrijkskunde
Vorige scan Volgende scanScanned page
88
men aan dezelve liet vet en de bovenliaken, waaruit zij traan
bereiden cn balein vervaardigen. Ook deze visflh (eigenlijk
een zoogdier) houdt zich voornamelijk in en bij de ijszeeën
op, en deszelfs vangst is met veel moeite en gevaar verbon-
den. Eene soortgelijke traan , als die der walvisschen , wordt
uit het vet der robben of zeehonden gekookt, welke aan de
oevers der zeeën , in welke de walvisschen zich ophouden,
gevangen worden.
De kabeljaauw- en stokvischvangst. Na den haring wordt
geen visch veelvuldiger gegeten , dan de kabeljaauw, die ge-
zouten , labberdaan en gedroogd , stokvisch genoemd wordt,
en deszelfs vangst houdt insgelijks geheele vlooten bezig.
De steur, van wiens kuit men den kaviaar bereidt, wordt
voornamelijk in Zuidelijk Rusland gevangen , en de ansjovis
aan de kusten van Italië, Frankrijk en Engeland.
§ 97.
Voortbrenselen van weelde.
Slechts tot weelde, voornamelijk tot sieraad der vrouwen,
tot verf, en wellustige genietingen, worden gebezigd:
De paarlen. Dezelve wassen in zekere schelpdieren, welke
zich in eenige oorden der zee en in enkele rivieren ophouden.
De parclvisscherij , welke door duikers geschiedt, die de
schelpen van den bodem der zee omhoog moeten halen , is
eene der bezwaarlijkste en moeijelijkste werkzaamheden,
doch levert, wegens de groote kostbaarheid en het uitge-
breid gebruik der paarlen, zeer aanzienlijke voordeden op.
De cochenille en de purperslak, welke heerlijke verwen geven.
De tripang, een handelsproduct der oostelijke zeeën , welks
gebruik zich bijna alleen beperkt bij het gekunstelde genot
der Chinezen. De oesters en de mossels dienen daarentegen
niet slechts tot streeling van de tong onzer lekkerbekken,
maar ook deels tot een versterkend geneesmiddel voor den
herstellenden kranke, deels tot een gezond en rijkelijk voed-
sel der armere klassen.