Boekgegevens
Titel: Blikken op het gebied der technologie: een leesboek over handwerken en bedrijven
Auteur: Knuivers, T.; Helge, J.E.
Uitgave: Groningen: F. Folkers, 1864
2e, herz. en verm. dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1701 : 2e dr.
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_205157
Onderwerp: Economie: industrie
Trefwoord: Natuurlijke stoffen, Industriële productie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Blikken op het gebied der technologie: een leesboek over handwerken en bedrijven
Vorige scan Volgende scanScanned page
'50
om van de vloeistof gescheiden te worden. Als de vaste
zeep gaar is, schept men ze uit de vloeistof, laat ze afkoe-
len en uitdruipen , waarna zij in stukken van de begeerde
gedaante gesneden of in vormen geperst wordt, en dan na
verdere drooging gereed is om verkocht te worden. Som-
tijds roert men kleurende zelfstandigheden onder de nog
niet geheel verharde zeep , waardoor zij een gemarmerd
aanzien verkrijgt. Ook mengt men er welriekende olie on-
der , waardoor de reuk- of toiletzeep ontstaat.
ZOUT.
Niemand is er onder u, die het keukenzout niet kent,
d. i. het gewone zout, dat wij dagelijks gebruiken. En toch
geloof ik, dat het mij niet moeijelijk zal vallen, u er het
eene en andere van mee te deelen, dat u nog onliekend is.
Het zout komt bf uit den grond bf uit de zee. Dat het
zeewater een' zouten smaak heeft, weet gij. Die smaak
wordt veroorzaakt door het zout, dat er in opgelost is. Om
dit zout afzonderlijk te verkrijgen, moet het water verdre-
ven worden, en dit geschiedt door het te verdampen. Hier-
toe kan men gebruik maken van vuur, maar dit is kostbaar,
en men wendt daarom in warme landen de zonnewarmte
aan , die men voor niet heeft.
Zulk zout komt in groote hoeveelheid uit Spanje, Portu-
gal en het zuiden van Frankrijk , en wordt ons uit Lissabon,
St. Ubes, Gadis en Cette toegevoerd. Weet gij ook waar
die steden liggen? Dit zout, hetwelk nog zeer onzuiver
is, wordt ruw zout genoemd. Het zuiveren of raffineren
geschiedt hier te lande in zoutketen.
Om in die warme landen het ruwe zout te verkrijgen ,
maakt men aan de vlakke kusten der zee groote, maar
ondiepe kommen of vijvers, van binnen met leem of klei
bekleed, zoodat het water niet in den grond kan zakken,
omdat klei en leem geen water doorlaten. In die vijvers
of bekkens laat men bij den vloed het zeewater binnenstroo-