Boekgegevens
Titel: Blikken op het gebied der technologie: een leesboek over handwerken en bedrijven
Auteur: Knuivers, T.; Helge, J.E.
Uitgave: Groningen: F. Folkers, 1864
2e, herz. en verm. dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1701 : 2e dr.
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_205157
Onderwerp: Economie: industrie
Trefwoord: Natuurlijke stoffen, Industriële productie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Blikken op het gebied der technologie: een leesboek over handwerken en bedrijven
Vorige scan Volgende scanScanned page
'46
vóór dit geschiedt, filtreert men nogmaals, en verwijdert
daardoor die vreemde kristallen. Wat nu vervolgens kristal-
liseert, is zuivere koolzure potasch.
SODA.
De koolzure potasch, waarvan wij spraken, is een
zout en wel een loogzout (alkali), omdat men er loog
van maakt. Een ander loogzout, waarvan ik u nu iets
wenschte meê te deelen, is de soda, die in vele
opzigten met de potasch overeenkomt, en 'ook dikwijls
tot hetzelfde doel wordt aangewend, maar er wezenlijk
van onderscheiden is. Men kan de soda dan ook op de-
zelfde wijze verkrijgen als de potasch, mits men planten
verbrandt, die aan den oever der zee, in de zee zelve of op
een' bodem groeijen, die veel zout bevat. Die soda is met
koolzuur verbonden en dus koolzure soda. Laat men echter
de oplossing, welke door de uitlooging van die asch verkregen
wordt, bekoelen en rustig staan, dan vormen zich groote
doorschijnende kristallen. Zij worden in de huishouding dik-
wijls gebruikt, waar zeep niet genoeg reinigt. Men noemt
ze in het dagelijksch leven polka, ook wel droogwater. In
de vorige les noemden wij de potasch eene verbinding van
potassium en zuurstof; de soda is eene verbinding van
sodium, eene stof die men tot de metalen rekent, met
zuurstof. En even als het potassium nog een' tweeden naam
n. 1. dien van kalium draagt, noemt men het sodium ook
dikwijls natrium en de soda natron. Behalve deze natuur-
lijke soda , die veel in Spanje en in het zuiden van Frankrijk
gewonnen wordt, weet men de soda ook kunstmatig te ver-
vaardigen. Men doet dit in het groot, omdat er tot de
verschillende doeleinden, waartoe men de soda noodig heeft,
zooveel gebruikt wordt, dat men aan de natuurlijke op verre
na niet genoeg heeft.
Het gewone zout, dat wij bij de bereiding van onze spij-