Boekgegevens
Titel: Leesboek voor katholieke scholen
Deel: 7
Auteur: Griendt, A. van de
Uitgave: Arnhem: Van Mastrigt en Verhoeven, 1898 *
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1121 : 1e dr. (dl VII)
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204741
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leesboek voor katholieke scholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
50
om ze smakelijk te maken. Van niet afgeroomde
melk krijgt men vette kaas.
Als de kaas van de melk wordt afgescheiden,
is zij nog geen vaste stof geworden. Daartoe
wordt zij in doeken gekneed, in vormen geperst
en gedroogd. Voor zij geperst en gedroogd
wordt, wrijft men ze met fijn zout in, waardoor
zij hartig smaakt. Men kan door kaas te eten
dan ook veel dorst krijgen,
In ons land maakt men veel kaas in Zuid-
Holland, maar nog meer in Noord-Holland, De
Alkmaarder kaasmarkt is bekend evenals de
Edammer kaasjes. Ook de Limburgsche kaas is
beroemd.
In Zwitserland maakt men ook kaas van
schapenmelk. Deze kaas wordt vermengd met
de fijngewreven bladeren van een klaversoort,
die er een scherpen smaak aan geven.
In vroeger tijd maakte iedere boer boter en
kaas of liever de boerin deed het, maar tegen-
woordig heeft men groote fabrieken, waar de
boeren hun melk brengen en waar boter en
kaas in het groot worden bereid. Deze fabrieken
heeten zuivelfabrieken. Ge weet zeker wel, dat
boter en kaas bekend zijn onder den naam van
zuivel. Op Goeden Vrijdag is het gebruik van
zuivel verboden evenals dat van eieren.