Boekgegevens
Titel: Leesboek voor katholieke scholen
Deel: 7
Auteur: Griendt, A. van de
Uitgave: Arnhem: Van Mastrigt en Verhoeven, 1898 *
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1121 : 1e dr. (dl VII)
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204741
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leesboek voor katholieke scholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
21
ook wel gaan. Dan begint het water langzamer-
hand warm te worden en heel langzaam komt
er dan ook beweging in het water. Het stijgt
namelijk langs de wanden der flesch omhoog,
terwijl het koudere water van de oppervlakte
naar beneden gaat en dan op zijn beurt verwarmd
wordt. Dit geeft een aardigen kringloop in het
water der flesch. Als het water goed helder is,
ziet men er echter, vooral in het begin, niet
veel van. Als men het goed wil zien, moet men
wat zaagsel of zemelen of iets anders, dat fyn
en licht is, in de flesch doen. Dat maakt dan
den kringloop heel netjes mee.
Wanneer het water warm wordt, begint het
eerst zacht, maar gaandeweg sterker te razen.
Zoo noemt men dat. Soms noemt men het ook
wel zingen. Wat zou daarvan de oorzaak zijn?
Hiervan kunt gij ook wel iets waarnemen in
het water der flesch.
Het water wordt intusschen al heeter en
heeter en eindelijk kookt het. Dan houdt ook
het razen op, maar de kringvormige beweging
van het water niet. Die wordt juist sterker
en het water borrelt en dampt sterk. Dit dam-
pen of verdampen is het veranderen of overgaan
van water in damp of wasem, zooals men het
wel eens noemt. Daardoor vermindert het wa-
ter natuurlijk en als men het lang liet koken,
zou er ten laatste niets overblijven. Dat doet
moeder in de keuken gewoonlijk niet. Als het