Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
90
aanraking komen met de buitenlucht. Vervol-
gens spreidt men ze weer in de zon op platte
borden uit, rolt ze nogmaals en legt ze einde-
lijk op metalen platen boven een zacht hout-
vuur. In anderhalf uur zijn de bladeren geheel
droog en is himne kleur bestendig donker groen.
De zwarte thee wordt na het eerste rooste-
ren stevig samengedrukt en in manden met
wollen doeken bedekt. Is de kleur donkerbruin
geworden en beginnen de bladeren naar honing
te ruiken, dan worden zij in zeer heete ovens
op een ijzeren netwerk snel gedroogd.
In metalen bussen wordt de gedroogde thee
verzonden.
De verzending geschiedt over zee en over
land. Het schijnt, dat de deugdelijkheid van
de thee door de zeereis vermindert, althans de
beste is die, welke uit China over land door
Rusland tot ons komt. Dit is de karavanen-thee.
Zwarte thee, hoewel minder geurig, heelt de
voorkeur boven groene, wijl deze vaak ver-
valscht wordt en door bijgevoegde kleurstolfen
aan de gezondheid nadeelig kan zijn. Afge-
trokken theebladeren worden door de verval-
schers op koperen platen gedroogd en daarna
in versch hooi gestoken , waardoor zij nieuwen
geur krijgen.
In China drinkt men bij alle maaltijden thee,
maar zonder suiker en zonder melk.