Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
84
om zijn dagelijkscli brood. God schenkt het
ons in de (jraanfiewassen. De korrels van
tarwe en rogije worden gemalen, bewerkt en
tot brood gebakken. Het brood is een gezond
en krachtig voedsel, vooral wanneer het niet
te versch wordt gegeten.
In warme strelcen vervangt de maïs, ook wel
Turksche tarwe genoemd, ons graan. Het is
de grootste graansoort.
De ma'isplant kan 3 tot 4 meter hoog wor-
den. Hare bladeren zijn lang. Iedere halm
draagt "2 tot 6 aren of kolven; deze zijn zeer
dik en bevatten elk van 60 tot 200 korrels. In
rijpen toestand zijn zij geel, soms bloedrood
of blauw. Zij zien er uit als erwten, die wat
plat gedrukt zijn. Het vaderland van de mais
is Amerika. Tegenwoordig wordt zij in een
goed deel van Europa verbouwd. De jonge
kolven worden met boter en zout gekookt en
zijn eene voedzame spijs. De dikke brij, welke
men in Noord-Italië van maismeel maakt, heet
polenta. Zij is daar het dagelijksch en voor
vele arme heden het eenige voedsel. Het mais-
stroo en de bladeren dienen tot brandstof: de
laatste zijn ook veevoeder.
In Ghina en in de Oost neemt de rijst de
plaats in van ons brood en vele andere spijzen.
Voor 100 millioen menschen is deze graansoort
het hoofdvoedsel; voor de helft der menschen
op aarde is rijst eene gewone spijs. De beste