Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
75
schap. Men dient vreemdelingen zout en brood
voor, als een bewijs van broederlijkheid.
De H. Kerk wijdt het zout en gebruikt het
bij het wijwater en bij de ceremoniën van het
H. Doopsel. De bedienaar van dit Sacrament
legt den doopeling een weinig zout op de tong.
Gelijk het zout voor bederf bewaart, zoo moet
het kind bewaard blijven van het bederf der
zonde. Gelijk het zout de spijzen smakelijk
maakt, zoo moet het kind smaak krijgen in de
Leer van Jezus, de spijs der ziel. Gelijk het
zout dorst verwekt, zoo moet het kind naar
hemelsche dingen gaan verlangen.
AHnteekeniny. Behalve het zoogenaamde keukenzout
zijn er nog andere stoifen, zooals potasch, soda, aluin,
salpeter, die ook zouten zijn. Zij worden vooral gebruikt
als zuiveringsmiddelen.
Soda of potasch, verbonden met vetachtige lichamen als
olie, vet, enz. vormen zeep.
Soda en potasch, in vereeniging met zand , geeft glas.
Salpeter dient vooral bij vervaardiging van buskruit.