Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
169
van den korf, gene houden de woning zuiver,
lleschouw den arbeid dezer werkzame diertjes.
Wie leerde hun de honingraten bouwen uit
zeshoekige celletjes van was, waardoor geen
plaatsje in den korf verloren gaat ? Wie onder-
wees hen die wonderbare orde bij hun werk ?
Wie gaf hun de wijze in, hoe het was ver-
vaardigd , hoe de honing moet bereid worden ?
De mensch heeft wel het was en den honing
der bijen onderzocht, hij kan zeggen waaruit
beide bestaan, maar tot heden is het hem niet
gelukt, deze stoffen na te maken.
flet stuifmeel, dat de bijen uit de bloemen
verzamelen, dient haar gedeeltelijk aanstonds
tot voedsel. Ken ander gedeelte met een wei-
nig honing gemengd , wordt in leege cellen be-
waard. Het is het zoogenaamde bijenbrood en
dient later tot voeding der werkbijen en larven.
In April en Mei brengen de bijen den ganschen
dag stuifmeel aan. In .Tuni en Juh slechts tot
10 uur.. Verder op den dag schijnt het stuif-
meel te droog te worden.
Het eigenlijke was wordt door de bijen uit
honing gevormd. Het inwendige der bij is de
kunstige machine, waar de honingstollen wor-
den verwerkt, die langs de ringen worden uit-
gezweet. De gele, aangenaam riekende stof,
die zich aan den buitenkant der ringen van
het hchaam der bij afzet en door haar vervol-