Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
151
Vele landen zijn beroemd door hunne kaas.
Zwitsersche kaas is algemeen bekend. De Goud-
sche, Leidsche, Friesche en Stolksche kaas doen
ons land alle eer aan. De Tesselsche schapen-
kaas is sterk van geur, groenachtig en wordt
geraspt gegeten.
Sedert onheuglijke tijden is het rund door
den mensch getemd; dit heeft veel bijgedragen
om den akkerbouw tot den trap van volkomen-
heid te brengen, dien hij in de meeste landen
bereikt heeft.
De koe is een grof gebouwd dier. Het ge-
heele lichaam is kort behaard, rood, wit of
zwart gekleurd of gevlekt. Zoo spreekt men
van rood- , zwart- , blauwbonte runderen.
De koe heeft geen schrander uitzicht. Zij
draagt tot verdediging twee holle horens op den
kop. Yan het vierde levensjaar komt jaarlijks
één ring in de horens, zoodat men uit het
aantal ringen den ouderdom der koe kan bere-
kenen. De muil der koe is breed; de boven-
kaak heeft geene snijtanden, de onderkaak bezit
er acht; beide hebben kiezen. Met hare lange,
ruwe tong vat zij een bosje gras bijeen en
slaat het dan tegen de snijtanden der onder-
kaak. Vervolgens drukt zij het tegen den har-
den voorrand der bovenkaak en scheurt het al
draaiende af. De koe haalt het afgesneden gras
bijna ongekauwd door, om het na het grazen