Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
119
voor de helft met lucht gevuld en daardoor
vol kreuken en plooien, herneemt hare bolle
gedaante, zoodra men ze bij eene warme kachel
of bij het vuur houdt.
De vloeistoifen kan men door de " hitte tot
gassen doen overgaan. Een liter water geeft
dan 1700 liter stoom. Als men dezen stoom
in eene kleine ruimte opsluit, krijgt hij eene
verbazende spanning. Laat men hem op een
zuiger werken, dan brengt hij dezen in bewe-
ging. Onze stoomwerktuigen leeren ons de
verbazende kracht van den stoom kennen. Hij
drijft een zuiger op en neer en deze, aan
raderen verbonden, zet stoomboot en spoortrein
in beweging. De kracht van den stoom bracht
den mensch op uitvindingen, welke den roem
der laatste eeuw uitmaken. Zoo loven vuur
en hitte op hunne wijze den Heer. .
Aanteelceninfß* Smelten is de overgang van een vast
lichaam in den vloeibaren toestand. Niet alle lichamen
smelten bij dezelfde warmte. Sommige stoffen, als gaan
op eens van een vasten in een vloeibaren toestand over;
andere b.v. vet, ijzer, platina worden eerst week.
Verdamping is de verandering van een vloeibaar lichaam
in een gasvormig.
Koken is de opborrelende beweging van een vloeistof,
waarbij deze niet alleen aan de oppervlakte, maar in al
hare deelen in damp overgaat.
Bevriezen en stollen is het overgaan van een vloeistof in
den vasten toestand, ten gevolge van het verlies van
warmte.
Toepassing, Thermometer, verwarmingstoestel.