Boekgegevens
Titel: De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Auteur: Buijs, Johannes
Uitgave: Groningen: M. Smit, 1861
3e dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1534 : 3e dr.
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204298
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
15
ken; laken en alle andere wollen stoffen van de wol van liet
schaap; bont vau de vellen van otters, bunsings,
hermelijnen, hazen, konijnen, tijgers en meer andere
dieren. Ganzen, eenden en andere vogels verschaffen
ons vééren voor de bedden; paarden en koeijen geven
haar voor matrassen; de das en de vos geven haar
voor fijn borstelwerk en penseelen. — Merkt ge wel,
dat wij eene menigte kunstvoortbrengselen aan het
dierenrijk Ie danken hebben ?
Maar nog meer. Dagelijks gebruiken wij dierlijk
voedsel. Vleesch, visch, ham, spek, worst, beuling,
vet, melk, boter, kaas, bouillon, dit alles komt van
de dieren en laat zich lekker smaken.
Het aantal dieren, dat door den mensch gegeten
wordt, is zeergroot. Koeijen, schapen, varkens, geiten,
hazen, konijnen, eenden, ganzen, patrijzen, duiven,
zwanen, vinken, schollen, schelvisschen, haringen,
tarbotten, tongen, kabeljaauwen, garnalen, palingen,
bleijen , vorens, baarzen , mosselen, oesters, al die
dieren worden in menigte tot voedsel gebruikt.
Sommige menschen eten met smaak het vleesch van
paarden, van honden en katten. Anderen eten ratten
en muizen. Nog anderen het spek van walvisschen
en zeehonden. Er worden ook wel sprinkhanen en
vleermuizen gegeten. Hier echter is het eten
van het vleesch dezer dieren weinig of niet in ge-
bruik.