Boekgegevens
Titel: De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Auteur: Buijs, Johannes
Uitgave: Groningen: M. Smit, 1861
3e dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1534 : 3e dr.
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204298
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
10
Goud, lood, krijt, siroop, ijzer en veel meer stof-
fen zijn ondoorschijnend.
De diamant laat zich niet dan met de grootste
moeite slijpen en breken. Onderscheidene steenen laten
zich gooijen en smijten zonder te breken. Goud, zil-
ver, koper, ijzer laten zich ook niet dan met moeite
van een scheiden. Al die stoffen zijn hard. Hardheid
is dus ook eene bijzondere eigenschap der ligchamen.
Tegenover hardheid staat weekheid. Boter laat zich,
als het niet te koud is, kneden zoo als men verkiest.
Natte klei wordt tot allerlei vormen bewerkt, om er
metselsteenen, potten, pannen en andere voorwerpen
van te vervaardigen. Pijpaarde vormt men tot pijpen,
en bakt ze vervolgens tot steen. Die stoffen, boter,
klei en pijpaarde zijn week.
Een stuk glas knapt bij eene geringe buiging, een ^
pijpesteel even eens. Die voorwerpen zijn hroos.
Sommige koeken kan men dikwijls ombuigen voor
ze in stukken breken. Geslagen ijzer kan ook aanmer-
kelijke buigingen verduren. Koek en ijzer worden daar-
om taai genoemd. Ook het vleesch is dikwijls taai.
Eekken laat zich pek. Ook ijzer en andere metalen
zijn voor rekking vatbaar. Sommige dingen daaren-
tegen breken dadelijk, als men ze wil uitrekken. Rek-
baarheid is dus ook eene bijzondere eigenschap.
IJzer, zilver, goud laten zich smeden. Ze bezitten
de eigenschap smeedbaar te zijn.