Boekgegevens
Titel: Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Serie: Van Druten & Bleekers goedkope bibliotheek voor alle standen, of verzameling van nuttige werken over allerlei vakken van wetenschap door de beste der hedendaagse schrijvers, [1e afd., serie 1], dl. 12-14
Auteur: Crüger, F.E.J.; Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1861
2e, verb. en verm. dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 174 : 2e dr.
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204279
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Natuurkunde: meetmethoden, meettechnieken en instrumentatie van de natuurkunde
Trefwoord: Natuurkunde, Experimentele natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Vorige scan Volgende scanScanned page
697
ze te laten verdampen. Bij het verkoken wordt de vloeibare
massa van eene dun vloeibare eene dik vloeibare; bij het ver-
dampen wordt de vloeistof geheel uitgedreven en uit zout wa-
ter, onder hetwelk vuur onderhouden wordt, stijgt het water als
damp op, en het zout blijft als overschot in het vat.
Moet eene spijs warm gehouden en tevens voor aanbranden
beveiligd worden, dan bedient men zich van het waterbad;
men doet ze in een pot, die in een grooteren, met kokend water
gevulden , hangt; het daaronder brandende vuur is niet in staat,
de temperatuur boven het kookpunt te doen klimmen.
Proef Men doorboort met eene ronde vijl de kurk eener yj.jj
kookflesch en steekt in het geboorde gat den kortsten arm eener worden
tweemaal gebogene glazen buis, zoodat hij er luchtdigt in past. warmte.
Den langstsn arm laat men in een beker of een bierglas tot op
den bodem reiken. Daarop giet men in ieder dezer beide glazen
v ij f lood ijskoud water en verwarmt de kookflesch op een drie-
voet door eene spirituslamp.
Den tij d die noodig is om de 5 lood water in de kookflesch
aan het koken te brengen, teekent men aan, laat echter het ko-
ken nog zoo lang voortduren totdat ook het water in het bier-
glas op de
1
Fig. 405.
kookhitte is
gekomen, het-
geen men ook
zonder daar-
in geplaatsten
thermometer,
daaraan kan
bespeuren ,
dat de uit de
buis opstij-
gende water-
dampen tot
aan de opper-
45*