Boekgegevens
Titel: Beginselen der plantkunde: ten gebruike bij het onderwijs op de middelbare scholen
Auteur: Costerus, J.C.; Behrens, Wilhelm Julius
Uitgave: Amsterdam: M.M. Olivier, 1896
4e dr; 1e uitg.: 1881
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 2709 : 4e dr
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204169
Onderwerp: Biologie: botanie: algemeen
Trefwoord: Plantkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Beginselen der plantkunde: ten gebruike bij het onderwijs op de middelbare scholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
■38
I)e stengel.
pelen. Een nieuwe bol is aangelegd bij n; deze ontvangt
na den bloeitijd een aanvoer van voedsel uit de groene
bladeren der plant en zwelt zoo langzamerhand tot de
normale grootte aan. Behalve dezen „hoofd-bol" die in
den oksel der binnenste schub was aangelegd, ontstaan
er nog andere en wel aan den voet van het bruine
hulsel en de andere vleezige schubben.
Vergeleken met een knol is het eigenaardige van den
bol gelegen in de sterkere ontwikkeling der schubben,
die hier als bewaarplaatsen van voedsel dienst doen, in
tegenstelling van den geringen
omvang van de as, die deze
schubben en den eindknop draagt.
Een ander, eveneens gemakkelijk
^^^ verkrijgbaar voorbeeld van een
bol levert de Hyacint (Hyacinthus
orientalis). Hierbij geve men vooral
acht op de overblijfsels van bloem-
stelen van vroegere jaren; men
vindt ze tusschen de schubben in
en kan er uit afleiden dat deze
bol niet in 1 jaar wordt uitgeput, zooals die van de
Tulp. Integendeel zijn het alleen de buitenste schubben,
die worden geledigd. Binnen in ontstaat telken jare aan
den voet van den bloemsteel een knopje, dat gaandeweg
tot een nieuwen bloemsteel met groene bladen en
schubben aanzwelt. In den regel verkrijgt men slechts
één bol uit den bol dien men in den grond heeft ge-
plaatst. Orn er meer te verkrijgen, past men verschil-
lende kunstbewerkingen toe; zoo verstaat men onder
„hollen of kegelsnede" het verwijderen der schijf, zoodat
de schubben alle losgemaakt worden; met „kruissnede"
Fig. 39.