Boekgegevens
Titel: Beginselen der plantkunde: ten gebruike bij het onderwijs op de middelbare scholen
Auteur: Costerus, J.C.; Behrens, Wilhelm Julius
Uitgave: Amsterdam: M.M. Olivier, 1896
4e dr; 1e uitg.: 1881
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 2709 : 4e dr
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204169
Onderwerp: Biologie: botanie: algemeen
Trefwoord: Plantkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Beginselen der plantkunde: ten gebruike bij het onderwijs op de middelbare scholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
Vorming der voedingsstoffen.
247^
het is ons bekend dat zij in het water zijn opgelost.
Wanneer men een blad of een tak met bladeren, lucht-
dicht bevestigt op een toestel, zooals de afbeelding bij
fig. 169* aanwijst, en dezen toestel met water vult, zóó
dat de wijde buis niets dan water bevat en de langere
dunne buis tot a daarmede gevuld is, dan zal men bemer-
ken, dat na verloop van korten tijd (soms slechts enkele
minuten) de waterspie-
gel in de lange buis
gedaald is. Ook daarna
zal die daling voortgaan
en zelfs zoover, dat
alleen in het wijde ge-
deelte van den toestel
water overblijft, dat
evenwel langzamerhand
door lucht wordt ver-
vangen. Er verdwijnt
dus aanhoudend water,
en aangezien het als
vloeistof nergens kan
ontwijken, moet het als
damp weggaan en is de
eenige weg, waarlangs
dit geschieden kan, de
bladschijf. Dit feit heeft
niets bevreemdends als men zich herinnert (p. 232) dat
een bladschijf een groot aantal luchtholten bevat, die
onderling samenhangen en zoo een geheel kanalenstelsel
vormen. Deze kanalen monden vooral aan de ondervlakte
van het blad uit in de zoogenaamde huidmondjes of
stomata, hoogst eigenaardige organen die onder den
Fig. 169-.