Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
560 Inhoud.
Bladz.
XI.
Vetten en alkaliën. Zeepen (harde zeepen, weeke
zeepen, vetzuren, glyceryloxyde enz.). . . 463
Eigenschappen derzeepen; onoplosbare zeepen(pleister). 470
Vlugtige of aetheriscie oliën. (Gewinning derzelve,
soorten van vlugtige oliën). .... 472
Zamenstelling en eigenschappen der vlugtige oliën,
(Hallogas, gedestilleerde wateren, parfumeriën, ver-
harsen der vlugtige oliën enz.).....473
XII. Harsen en gomharsen (terpentijnen en balsems. Ge-
winning der harsen, soorten van harsen enz.). . 481
Zamenstelling en eigenschappen der harsen (zegellak,
vernis, harszeep enz.)......485
Gomharsen.........400
Caoutchouc (elastieke gom, gutta percha). . . 492
XIII. Extractiefstoffen (extracten, kristalliserende en niet
kristalliserende extractiefstoffen). . . .495
XIV. Kleurstoffen of pigmenten......500
XV. Organischebases of alkaloïden (Morphine,Chin5neenz.). 507
XVI. Organische zuren (druivenzuur, citroenzuur, appelzuur,
looizuur enz.)........511
XVII. Anorganische bestanddeelen der planten (asch) . 514
Bouwbare aarde. ......517
XVIII. Voeding en wasdom der planien.....518
In het wild groeijende planten. Voedingsmiddelen der
planten. ........517
Gekweekte planten.......523
Overzigt der plantenstoffen in het algemeen. . 525
DrERLIJKE STOEEEN.
Dierlijk leven, bestanddeelen van het dierlijke ligchaam. 528
I. Het ei (eiwit, eidoor en schaal).....530
n. De melk (boter, caseïne, melksuiker enz.). . . 531
De spijsvertering........535
III. Het bloed (fibrine, kleurstoffen van het bloed,eiwit enz.). 536
VI. De spieren (vlecschvloeistof, vleeschvezelen, koken van
het vleeseh, bereiding van bouillon enz.). . . 540
V. De gal......... .542
VI. De huid (lijmgevend weefsel, lijm, leder, hoomzelf-
standigheid enz.). . . .... 543
Vn. Dc beenderen (beenaarde, bccnderenkool, beenderen-
meel enz.)........546
VIII. De excrementen en de urine (pisstof,piszuur,guano enz.). 548
Overzigt der dierlijke stoffen in het algemeen. . 553