Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
Inhmd. 559
Blarlz.
1. PlantenceUenstof (kiemen, hontcellen, vlas, boomwol.
Wecken enz.)........360
Veranderingen der plantenceUenstof door zuren (schiet-
katoen enz.)........372
Verandering der plantenceUenstof door alkaliën. . 374
Verandering der plantenceUenstof door hitte. . 375
Verandering der plantenceUenstof door lucht en wa-
ter bij verrotting (humus, moerasgas, steenkolen,
bruinkolen, turf enz.)......380
n. Zetmeel of amylum (zetmeel uit aardappelen, erw-
ten en boonen; eiwitachtige stof; sago, inuline
moszetmeel enz.).......388
Verandering van het zetmeel in gom en suiker (stijf-
selgom, dextrine, stijfselsuiker , mout, diastase.). 393
III. Gom en plantenslijm (arabische gom, traganth, ker-
sengom, pectine.).......398
IV. Suiker (druivensuiker, rietsuiker, slijmsuiker, melk-
suiker, mannit.). ......400
Verandering der suiker door hitte en zuren. . 404
Overzigt van de tot hiertoe beschouwde plantenstof-
fen , ceUenstof, zetmeel, gom, slijm en suiker. 406
V. Eiwitaehtige ligchamen (êfWit, caseïne, lijm.). . 408
Verandering der eiwitachtige stof door rotting (am-
monia- en salpctervorming.).....411
Overzigt van de eiwitachtige ligehamen. . . 414
VI. Verandering der suiker in wijngeest (wijngisting.). 415
Wijn. . . . .... . .417
Bier (bovengisting, ondergisting, nagisting,most enz.). 419
Brandewijn (destillatie, foeselolie enz.). . . 422
Wijngeest of alcohol (tincturen, liqueuren enz.). . 426
VII. Verandering van den wijngeest in aether (elaylgas,
aetherzwavelzuur, aether enz.).....431
Organische radicalen (aethyl). .... 434
VIII. Verandering van wijngeest in azijn (azijn uit brande-
wijn, wijn, bier, zetmeel en suiker. Snelazijn, al-
dehyd, acetyl enz.). . . . . . . 437
Verandering der suiker in melksuiker en boterzuur
(slijmgisting)........445
Vorming van wijngeest, azijnzuur eu melkzuur bij
het broodbakken. . ..... 445
Overzigt der veranderingen, die suiker en wijngeest
ondergaan. .......448
IX. Houtgeest en mierenzuur......450
X. Vetten en vette oliën (olie, smout, talk, emulsie enz.). 452
Verandering der vetten door hitte (oliegasverUchting). 456
Zamenstelling der vetten (stearine, elaine). . . 457
Plantenvetten (droogende en niet droogende oliën enz.). 459
Dicrvetten (talk , boter, tiaan, was enz.). . . 461