Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
554 Overzigt der dierlijke stoffen.
van warmte, water, zuren, bases enz. ondei^aan, overtreffen in
aantal en verscheidenheid nog die der plantenstoffen, daar zij nog
zamengcstelder zijn dan deze; zij komen, wat de hoofdzaak aan-
gaat , met die der zwavel- en stikstofhoudende plantenstoffen
overeen.
7. De van zelve plaats grijpende ontledingen der plantaardige
en dierlijke stoffen kunnen opgehouden worden :
a. door verwijdering van het water (droogen) ;
b. door afsluiting der lucht (Appert's bewaringsmethode, het
bewaren van bier, wijn enz. in gesloten flesschen);
c. door verlaging der temperatuur tot onder het vriespunt
(het bewaren in ijskelders);
d. door rottingwerende stoffen: zout, salpeter (inzouten),
houtazijn, creosoot (rooken), wijngeest, suiker, kool;
door arsenik-, kwik- en andere metaalverbindingen.
I!'