Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
Vlugtige of aetlierische oliën. 473
pels, die op het water drijven, zijn insgelijks eene vlugtige olie,
"" komijnolie; zij heb-
Fig. 212. jjgjj eenen zeer ster-
ken komijnsmaak en
reuk, terwijl het
overblijfsel in de re-
torte er ter naau-
wernood nog naar
smaakt en riekt. Alle
vlugtige oliën hebben
eenen brandenden
smaak en zijn op het
gevoel niet glad (de vette oliën smaken zaeht en zijn glad en vettig
op het gevoel).
Vele vlugtige oliën komen in de riekende plantendeelen
sleehts in hoogst geringe hoeveelheid voor, en kunnen niet door
onmiddellijke destillatie daaruit worden verzameld. Sommige van
dezen worden afgezonderd door de plantendeelen, waarin zij aan-
getroifen worden tussehen wollen dekens, die met eene vette, niet
vlugtige olie doortrokken zijn, te leggen. De vette olie trekt dan
de vlugtige aan en lost ze op. Door destillatie wordt dan later
de vlugtige olie afgezonderd.
VERSeHILLESDB SOORTEN VAN VLUGTIGE OLljSN.
552. Overal, waar wij bij eene plant reuk waarnemen, kun-
nen wij tot de aanwezigheid eener vlugtige olie besluiten, die
langzaam verdampt. Hoe ongeloofelijk fijn verdeeld en verdund
deze olie echter in vele gewassen moet zijn, kan men daaruit op-
maken, dat 100 ponden versche rozen of oranjebloesems ter naau-
wernood i lood vlugtige olie bevatten. De meeste oliën komen
in de bloemen en in de zaden voor , maar ook in den stengel
en de bladeren, zeldzamer in de wortels. Zij worden bijna allen
op dezelfde wijze als de terpentijn en komijnolie verkregen, door
de plantendeelen met water te overgieten en aan destillatie te
onderwerpen. De citroen- en bergamotolie, die in de schillen
van eenige vruchten, citroenen, sinasappels, limoenen enz. wor-
den aangetroffen, maken hierop echter eene uitzondering; zij worden
door uitpersing der stukgesneden versehe schillen verkregen.
553. Van de meer bekende vlugtige oliën komen: