Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
i2i
Pla/ikiistoJJen.
wasohfleschje gerectificeerde wijngeest van ongeveer 50°. Na Let
einde der proef vindt men in Let eerste pLlegma, in het tweede
zwakken wijngeest, in Let derde echter zeer sterken, gerectifi-
ceerden wijngeest, zoogenaamde alcohol van 70°—80°.
Bevestigde men in de kurken der twee eerste vaten een paar
thermometers, wier bol in de vloeistof reikt, zoo zou men bevin-
den, dat de vloeistof in het kolfje bij het begin der proef bij 85°,
bij het einde bij 95°—100°, die in het fleschje echter eerst bij 80°
en ten laatste bij 85°—90°kookt. Wij zien dus, dat sterke wijn-
geest bij eeue veel lagere temperatuur kookt, dan slappe. De sterkst
mogelijke (absolute) alcohol kookt reeds bij 78°, dus 22° eerder
dan water.
495. Proef. Met een kolfje verbinde men eene glazen buis,
die zoo gebogen is, dat het middelste gedeelte een weinig schuins
Pig. 197.
naar boven loopt, zoo als nevensgaande figuur aantoont. Van b
af wordt deze met een nat touw omwikkeld, waarvan het einde bij
a nederhangt. Bij a hinde men een eenige keeren zamengevouwd
stukje doek, met eenige droppelen boomolie bevochtigd, om de
buis vast, zoodat het water uit het touw niet naar beneden op het
kolfje kan vloeijen. Nu destillere men weder, even als straks,
C lood brandewijn, maar droppele nu gedurende de destillatie ge-
stadig koud water bij b op het touw; ten einde den brandewijn-
damp onderweg af te koelen. Het afloopende water vangt men in
een glas onder het einde van het touw op. De destillatie wordt
afgebroken, wanneer er ongeveer 2 lood is overgegaan. Men zal