Boekgegevens
Titel: De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Auteur: Stöckhardt, J.A.; Gunning, Jan Willem
Uitgave: Schoonhoven: S.E. van Nooten, 1855
3de Nederduitsche uitg. van Stöckhardt's Schule der Chemie, bew. door J. W. Gunning
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: IWO 649 E 15
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_203594
Onderwerp: Scheikunde: scheikunde: algemeen
Trefwoord: Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De scheikunde van het onbewerktuigde en bewerktuigde rijk: bevattelijk voorgesteld en met eenvoudige proeven opgehelderd
Vorige scan Volgende scanScanned page
Vera7ulermg (Ier suiker in wijugeed.
Fig. 195.
423
liet meeste water, benevens de meestal in den brandewijn bevatte
foeselolie in het kolfje temg blijft (phlegma).
494. Troef. Verbindt men met het kolfje en het glas, dat als
ontvanger dient, een waschflesehie, door middel van twee regt-
Pig. 196.
hoekig gebogen buizen en eene tweemaal doorboorde kurk, en her-
haalt men nu de proef, dan verdigten zich dc ovcrdestillercnde
wijngeestdampen eerst in het waschfleschje. Daar dit echter niet
wordt afgekoeld, zoo geraakt de daarin gecondenseerde vloeistof
eindelijk ook aan het koken, cn nu eerst geraken de zich vormende
dampen in het koud gehouden glas en worden daar ten tweeden
male verdigt. Men bewerkt op deze wijze eene dubbele destillatie
(tectiflcatie). Iu het kolfje is kokende brandewijn vau 30°, in het