Boekgegevens
Titel: Mulder's leesboekjes
Deel: Negende stukje Landhuishoudkunde
Auteur: Mulder, Gerard Christiaan; Brug, S.L.
Uitgave: Nijmegen: H.C.A. Thieme, 1861
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 6681
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_202879
Onderwerp: Landbouwwetenschappen: landbouwwetenschappen: algemeen
Trefwoord: Landbouw, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Mulder's leesboekjes
Vorige scan Volgende scanScanned page
38
spoeling uit stokerijen, — en wanneer zij vetter wor-
den , neemt men allengs meer granen , meel, garst,
boekweit, erwten, enz. daarvoor in plaats , zoowel ge-
mengd als afzonderlijk, ofschoon vermenging meestal het
beste is.
Laat men dat voedsel een paar dagen gisten, dan baat
het des te meer.
Tweejarige varkens geven het dikste spek, en jonge-
re veel en malscher vleesch.
Het kost weinig moeite om schapen vet te mesten,
zoowel in den stal als in de weide.
Zij moeten ten minste een jaar oud zijn, en di^wel-
ke ouder zijn, kunnen , als zij lammeren en wol gegeven
hebben , wanneer zij niet gemolken .worden , in de wei-
de zeer goed vetgemest worden.
Doet men dit op den stal, dan moet die door ruime
strooijing goed droog gehouden worden, en niet te klein
zijn. Zindelijke stallen bevorderen ook het vet worden ,
terwijl onreinheid en vochtigheid zulks tegenwerken.
Zij moeten in de ruiven goed voedsel vinden , en deze be-
hooren niet te laag noch te hoog geplaatst te zijn , terwijl
er tevens voor zuiver drinkwater moet gezorgd worden.
Eenmaal eiken dag geeft men in den stal aan elk
schaap een kop paardeboonen, en viermalen hooi, beide
op vaste tijden, en niet zooveel, dat er iets overblijft.
Lammeren maakt men vet door hun nog andere melk
te geven , terwijl zij door de ouden gezoogd worden.
Les 14
Het rundvee.
Groot is het voordeel, dat de koeijen ons verschaffen,
door melk , boter, kaas , vet, vleesch , huid , bloed ,