Boekgegevens
Titel: Verzameling van woorden en gesprekken in het Hoogduitsch en Hollandsch, ten gebruike van eerstbeginnenden
Auteur: Obermüller, L.
Uitgave: Amsterdam: C.L. Brinkman, 1878
Utrecht: P.W. van de Weijer
2e verb. en verm. dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 6997
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_201550
Onderwerp: Taal- en letterkunde naar afzonderlijke talen: Duitse taalkunde
Trefwoord: Duits, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Verzameling van woorden en gesprekken in het Hoogduitsch en Hollandsch, ten gebruike van eerstbeginnenden
Vorige scan Volgende scanScanned page
14
£er de suiker. ïie .ftaffeefanne, dekoffij-
S:ie3atffrboff,3utfetbntf)fe, kan.
de suikerpot.
ïic 3;t)«tQnne, de trekpot.
14. Over eten en drinken. Son ben
2}3eifen nnb ©etrdnten.
£ie 2))eifen, bie 9ïaf)rnngë
mittel, de spgzen, le-
vensmiddelen,
ïie Sïoljrung, het voed
sel.
S;er .jpunger, de honger
ïer appetit, bie Gg'tiii
de eerlust.
ïer ïurft, de dorst.
®ne 2«af)ljeit, rin 3Ral)I
een maaltgd, maal.
ïoê grül)ftücf, het ont
bgt.
loS aJlittogeffen, het mid
dagmaal.
ïoê Slbenbeffen,het avond
eten.
SJer Soft, de gast.
Gine Ginlobung, eene uit-
noodiging.
£aê Srob, het brood.
SBeigbrob, wittebrood.
grifdjeS Srob, versch
brood
Sin SSetf, een broodje.
S;ie .Srufte, de korst,
ïie -ftrume, de kruim,
ïaê gleifd), het vleesch.
Sönbfleifc^, Cd)fenjïrif(^,
rund vleesch, ossen-
vleesch.
ïie gleif(^brnl)c, het
vleeschnat.
Sic 3u})pe, de soep.
£ie iRilc^fu^)})C, de melk-
soep.
ïie Steiêfu)3pc, de rgst-
soep.
.ftaibficifd), kalfsvleesch.
^albêbratcn,kalfsgebraad.
^omraelflcifc^, schapen-
vleesch.
Ginc .óammcBtfuIc, cin
St^Icgel, een schapen-
bout.
€d)h)cinfflcif(^, varkens-
vleesch.
©cfcI^encS 2d)tDeineflrif(t),
gepekeld varkens-
vleesch.
2cr Speet, het spek.
2)aê gctt, het vet.
Gin £d)infen, een ham.
2 er 3icnicr, het bilstuk.
Sic Sïiercn, de nieren.
6inc Srattourft, sen worst.