Boekgegevens
Titel: Natuurkundig schoolboekje
Auteur: Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1870
2e verm. en verb. dr
Opmerking: II: Magnetismus, elektriciteit en scheikunde
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 6253
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_201328
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Werktuigbouwkunde: werktuigbouwkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
54
vormige koolzuur in blaasjes uit alle deelen der vloei
stof op en doet deze schuimen. Men noemt deze veran
ring gisting en wel, naar hetgeen er voornamelijk doo
voortgebragt wordt, wijngisting of alcoholische gisting
Wijnbereiding, bierbrouwen, jeneverstoken en broodbak
ken zijn bedrijven, die geheel of grootendeels op deze
gisting berusten. (378).
Fig. 106.
79. De wijn-
geest kan genoopt
worden om zuur-
stof uit den damp-
kring op te nemen,
en zoo tot azijn
over te gaan. Men
noemt dit de zure
gisting. (279).
80. Niet alleen door de verbranding wordt de zuur-
stof uit den dampkring verbruikt, maar ook nog door
de ademhaling van menschen en dieren. Van de 21
deelen zuurstof, die wij in 100 deelen dampkringslucht
inademen, worden er 5 door de wanden onzer longen
opgenomen. Even zoo veel koolzuur wordt door die
zelfde wanden telkens weder afgegeven. De mensch en