Boekgegevens
Titel: Natuurkundig schoolboekje
Auteur: Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1870
2e verm. en verb. dr
Opmerking: II: Magnetismus, elektriciteit en scheikunde
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 6253
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_201328
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Werktuigbouwkunde: werktuigbouwkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Chemie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
53
76. Van de organische zelfstandigheden, dat zijn
die zatnengestelde stoffen, welke in de ligchamen van
dieren en planten en niet of zeer zeldzaam in delfstoffen
voorkomen, zijn sommige zuren, als azijnzuur, citroen-
zuur en melkzuur, sommige bases, als chinine en mor-
phine, twee in de geneeskunde veel gebruikte stoffen, de
meeste evenwel indifferente stoffen, als suiker, gom, zet-
meel en alcohol, (275).
77. Het zetmeel, dat in de meeste planten geheel
gevormd voorkomt en door zuiver mechanische bewer-
king daaruit kan worden afgescheiden, ondergaat, wan-
neer het met een zeer kleine hoeveelheid zwavelzuur
in aanraking wordt gebragt, een merkwaardige veran-
ring. Zonder van dit zuur iets op te nemen of dit in het
minst te doen veranderen of verminderen, gaat het zet-
meel eerst in gom en dan in een soort suiker, drui-
vensuiker of korrelsuiker, over. De zelfde werking als
het zwavelzuur oefent ook de mout op het zetmeel uit.
(276. 77).
Fig. 105.
78. De korrelsui-
ker, in water opgelost
en met gist in aanra-
king gebragt, gaat over
in wijngeest (alcohol)
en koolzuur. Bij den
voortgang dezer ver-
andering stijgt het gas-