Boekgegevens
Titel: Leesboek voor kinderen over de natuur
Auteur: Hofkamp, Teunis
Uitgave: Groningen: F. Folkers, 1850
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 5980
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_201211
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leesboek voor kinderen over de natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
6
31. Zouten.
Smelt eens'wat keukenzout in water en zet die pekel
in een schoteltje op het vuur, dan verdampt langzamer-
hand het water en het zout komt weder te voorschijn
in kleine vierkante stukjes. Dat laatste noemt men kris-
talliseren.
Zoo kunt gij ook met salpeter, aluin en meer derge-
lijke stoffen handelen. Alle sloffen, waarmede gij dit
doen kunt, heeten zouten.
Ieder zout heeft zijn' eigen' vorm en ook zijn' eigen-
aardigen smaak.
Het keukenzout is het belangrijkste voor u te kennen,
daarom zal ik er wat meer van vertellen. Men onder-
scheidt het keukenzout in zeezout, bronzout en steen-
zout naar de plaatsen, waar het gevonden wordt.
Hel zout, dat wij in spijzen gebruiken, is zeezout. — In
warme landen laat men het zeewater over het land loopen;
door de warmte der zon vefdampt het water en het zout
blijft liggen. Dit zout wordt weggenomen en men laat
weêr nieuw zeewater over dat land loopen, om na ver-
damping van het water het zout te verkrijgen. Omdat
dit zout niet schoon, maar vuil en met aarde en steen-
tjes vermengd is, smelt men het in de zoutkeeten op
nieuw, laai de pekel door eenige dikke doeken loopen,
waarop het vuil blijft liggen en doet de zuivere pekel
in groote pannen op het vuur afdampen. Het schoone
zout wordt daaruit geschept en ten gebruike verkocht.
Het bronzout verkrijgt men uit zoutwaterputten, die
men in sommige streken vindt.