Boekgegevens
Titel: Leesboek voor kinderen over de natuur
Auteur: Hofkamp, Teunis
Uitgave: Groningen: F. Folkers, 1850
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 5980
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_201211
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leesboek voor kinderen over de natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
49
den niet moede van hel waarnemen der milde natuur.
Even zoo gaat het met de keukengroenten. Eerst ver-
schijnen tuinkers en spinazie, later peulen, doperwten,
boonen, kool en moes. Radijs en wortels openen de reeks
van het onder den grond groeijend voedsel, herfstknoUen
en koolrapen sluiten die.
Van sommige onzer keukengewassen gebruiken wij
hel blad, van andere de vrucht, van weêr andere de wor-
tels. Van de kervel, de pelerselie, de tuinkers, de spinazie,
de salade, de andijvie, de roode en wille kool, de savooije
en kappevtjes kool, het moes of de boerenkool worden
alleen de bladeren toebereid. Van de peulerwten, de groe-
ne , gele eii graauwe erwten, de slaboonen, de snijboonen,
de agurken, de komkommers en de aardbeziënplanten]woT-
den alleen de vruchten genuttigd, en van de roode en gele
wortels, de beetwortels, de mangelworlels, de rammenassen,
de radijs, de rapen of knollen, de koolrapen en de uijen
worden voornamelijk of alléén de wortels tot spijze aan-
gewend. Zouden wij de keukengroenten dus niet kun-
nen verdeelen in blad-, vrucht- en wortelgroenten ?
De bereiding dezer groenten lot een smakelijk voedsel
is zeer verschillend j zoo ook wat men doet, om ze voor
den winter te bewaren. Hierop moet gij eens letten,
wanneer uwe moeders daarmeê bezig zyn. Die weten dat
beter dan ik. Op één ding wil ik« slechts oplettend maken,
namelijk, hoe men met dezelfde stof een verschillend doel
kan bereiken. Snijboonen wil men alléén t«ï«are?i, daarom
doet men er veel zout bij , kool wil men ïMur gebruiken,
daarom doel men er weinig zout bij.