Boekgegevens
Titel: Bekeken en beluisterd: een leesboek voor de middelste klasse
Auteur: Kloppers, P.J.
Uitgave: Amsterdam: voorheen Höveker & Wormser, 1897 *
4e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 5357
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200992
Onderwerp: Taal- en letterkunde naar afzonderlijke talen: Nederlandse letterkunde
Trefwoord: Kinderverhalen (teksten)
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Bekeken en beluisterd: een leesboek voor de middelste klasse
Vorige scan Volgende scanScanned page
54
Wat hebt ge liever, eene boterham of eene snede
droog brood?
Door de eene of andere zure stof bij de melk te
voegen, stremt men ze. Van de gestremde melk wordt
de kaasstof gescheiden, in vormen gedaan en geperst,
om er de zoetemelksche kaas van te bereiden. De ko-
mijnekaas maakt men van de melk, die van haar room
ontdaan is; zij wordt met komijn en kruidnagels
bereid. Onze provincie Noord-Holland vooral bloeit
door den kaashandel. Denk maar eens aan Alkmaar
en Edam!
Doch de koe geeft ons niet slechts melk, boter en
kaas. Ook haar mest gebruiken we tot het vruchtbaar
maken van onze akkers. En als ze eenmaal geslacht
is, kijk, dan is er bijna geen stukje aan haar lichaam,
of we gebruiken het. De slachter verkoopt haar vleesch
en vet tot spijze. Het haar weeft men tot tapijten of
men vult er kussens en matrassen mede. Van hare
huid bereidt de looier zijn leder. TJit de hoeven kookt
men lijm en van de hoornen der runderen maakt men
knoopen, pijpen, enz. De beenderen worden tot het
zuiveren van suiker aangewend. Wel, hadden wij geen
gelijk, onze koe een kostbaar geschenk van den Heere
te noemen?