Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
89
paar uur weeken ; zij nemen daardoor weer water-
deelen op , en zetten uit.
Men kan echter ook vruchten en groenten bewaren,
zonder ze te drogen en samen te persen, als men
maar zorgt dat er geene lucht bij kan komen. De
groenten, die men op deze wijze verduurzamen wil,
worden in blikken bussen gedaan, die met een deksel
gesloten en overal goed dicht gesoldeerd zijn.
In het deksel is echter nog eene kleine ope-
ning. Als men die bussen nu aan kookhitte bloot-
stelt , kunnen de waterdampen en de lucht door
het gaatje in het deksel ontwijken. Rekent men
dat de lucht genoegzaam verwijderd is, dan soldeert
men de opening spoedig toe.
In Frankrijk volgt men nog eene andere manier.
Men kookt de groenten in stoom eerst gaar en droogt
ze daarna door warmte uit Zonder persen worden
ze nu ingepakt , en behouden daardoor geheel het
voorkomen van versehe groenten.
Levensmiddelen, die door eene van de opgenoemde
wijzen voor bederf gevrijwaard zijn , heeten dan ver-
duurzaamde levensmiddelen.
18. specerijen.
Gij herinnert u immers nog wel, hoe ik met een
enkel woord zeide , dat de groote waarde die men
aan Indische specergen hechtte , en de hooge prijzen