Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
17. iets over verduurzaamde
levensmiddelen.
Wat verduurzaamde levensmiddelen zyn , kunt gij
wel raden. Het zyn levensmiddelen, die men lang
kan bewaren , die lang goed blijven . en dus duur-
zaam zijn. En zulke levensmiddelen komen ons goed
te pas, want als wy alles maar gebruikten en niets
bespaarden en weglegden, als wij niet vooruit zorg-
den voor de dagen die komen zullen , dan zou het
er voor ons wel eens naar uitzien. Daarom zorgen
wij niet alleen, dat tegen den winter keuken en
kelder goed voorzien zijn , maar ook dat onze voor-
raad niet kan bederven.
Koren is gemakkelyk goed te houden. Als men
het maar bewaart op eene frissche, droge plaats en
vrij houdt van ongedierte , dan blijft het lang goed.
Moeielyker gaat het om vleesch langen tijd te
bewaren. Wij weten er echter wel wat op en door
zouten , rooken en drogen kunnen wy het vrij lang
voor bederf behoeden. Menschen, die in het hooge
Noorden wonen, behoeven voor hun vleesch en visch
geen zorg te dragen De vorst maakt hun voorraad
zoo hard als steen. In de warme landen drogen
de bewoners hun voorraad in de lucht of bij het
vuur. Wij daarentegen doen ons vleesch of spek