Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
86
cacaoboom. Om de zaden van het overige der^^
vrucht te ontdoen, laat men ze een dag of wat
gisten en droogt ze daarna by het vuur , of be-
graaft ze in den grond , waar het vleezige van de
vrucht begint te rotten. Deze boonen, »gerotte
cacao" , houdt men voor beter dan die bi] het vuur
gedroogd zyn.
De cacaoboonen worden een weinig boven het
vuur geroosterd en dan fijn gemalen en gesmolten.
Van die gesmolten cacao worden nu koeken gego-
ten. Somtyds smelt men die cacaokoeken nog eens,
doet er wat kaneel of vanille bij en maakt er dan
onze gewone chocoladekoekjes van.
De chocolade gebruiken wij in melk of water.
In het eerste geval heeft men melkchocolade, in
het laatste geval waterchocolade.
Melkchocolade hebt gij zeker wel gedronken, en
dan ook gezien dat er soms vet opdrijft. Dat vet
is cacaoboter en zooals wijze mannen zeggen, niet
gezond. Men heeft dan ook gezondheidschocolade,
waaruit de vetdeelen verwyderd zyn, en die men
ook fijngemaakt koopen kan. Zulke fijngemaakte
chocolade heet poederchocolade.
In ons land drinken wij maar bij enkele gelegen-
heden chocolade; onze gewone drank is kofiie en
thee. De volken , die zuidelijker wonen , zooals de
Spanjaarden en de Italianen drinken daarentegen
dagelijks chocolade.