Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
81
Toen de Israëlieten in Egypte woonden , lieten
zij hun brood door zuurdeeg rijzen , maar voor die
gerezen brooden konden zij geen fijngestampt, ge-
brand koren gebruiken. Zij moesten meel hebben
zonder zemelei^ en hun vijzel werd nu vervangen
door molens , die door water in beweging werden
gebracht. Zij bakten nu hun brood ook in ovens,
die met hout werden gestookt , zooals nog wel
plaats heef^ In groote fabrieken , broodfabrieken,
gebruikt men echter steenkolen ; het vuur is daar
niet in den bakoven , maar in een afzonderlijken
haard, terwijl de hitte door buizen in den oven
wordt geleid.
Onze bakkers weten nu door builen verschillende
soorten van meel te verkrijgen en bakken brood , het
een al blanker dan het ander. De menschen vragen
meestal niet, in welk brood het meeste voedsel
zit ,'*maar zien alleen naar het witte en het fijne
van het brood.
En dat is toch verkeerd ! Gewoon »krop uit den
zak" gebakken van meel zooals dat van den molen
komt, bevat de meeste bestanddeelen van het graan.
Maar wij leven niet alleen van brood! Wij eten
ook het vleesch van sommige dieren , en gebruiken
veld- en tuinvruchten , welke door ons op verschil-
lende wijzen bereid en door bijvoeging van kruiden
en speceryen aangenamer voor den smaak gemaakt
worden. Zoudt ge wel willen gelooven, dat juist
de groote sommen, die men vroeger voor peper ,
gember , kaneel, muskaatnoten enz. over had,
Allerlei. G