Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
58
stremsel doet zij in vormen, perst de wei, het dunne
vocht, er uit, en brengt de vormen op eene koele,
droge plaats. Hier wrijft zij de kazen met zout
in, of legt ze in pekel, en zet ze daarna te drogen.
Op deze wijze wordt onze Hollandsche vette of
zoetemelksche kaas gemaakt. Van de zoete wei, die
er overbluft, maakt men nog eene mindere soort
van boter, de weiboter.
De Leidsche of komijnde kaas wordt gemaakt
van melk zonder boter, dus van afgeroomde melk.
Even als by de vervaardiging van zoete kaas ,
wordt ook hier de melk door bijvoeging van leb
gestremd. Dit stremsel wordt uitgeperst, met de
voeten of met machines gekneed, gezouten en met
komyn en kruidnagelen vermengd. De kaasstof
wordt daarna in vormen geperst en later geverfd
en te drogen gezet.
Leidsche en Edamsche kaas vooral is beroemd ,
en omdat wij nu toch over het kaasmaken spreken,
wil ik u nog zeggen, dat men ook van schapenmelk
kaas maakt. Die kaas heet Texelsche kaas; even
als de Zwitsersche kaas, ziet zij groen, maar wordt
de laatste groen gemaakt met de blauwe honig-
klaver, Texelsche kaas heeft hare kleur aan iets
anders te danken.
Waaraan dan ? Raadt maar eens! — Ik zeg
het u niet.