Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
57
vetlaagje boven op de melk heet room, en ge be-
grgpt wel, dat, als de boerin de room gebruikt,
er maar weinig boter in de melk overblijft. Onaf-
geroomde melk is het vetst.
Alle boter smaakt echter niet eren goed; de eene
boerin maakt veel lekkerder boter dan de andere.
Soms ligt het echter niet aan haar, maar aan het
voeder dat de koeien krygen. Hooi, rapen, lijn-
koeken en ander voeder geven aan de boter zekeren
bysmaak , en daarom zijn dan ook de meeste men-
schen maar blij, als de beesten in de wei gaan en
zij ons weder grasboter geven. Maar, al smaakt
dan nu ook de eene boter wat beter dan de andere,
't blijft toch altijd boter, en al zeggen sommigen,
dat we van droog brood blank worden, bij voor-
keur hebben we toch liever boter op ons brood, dan
eene ongesmeerde boterham.
Om kaas te maken moet de melk zuur zijn. Liet
men haar maar lang genoeg staan, dan zou zy dit
wel worden , maar dat is het rechte niet. De boerin
weet wel een middel om haar dadelijk te doen ver-
zuren, Zij neemt daartoe een stukje van de leb-
maag van kalveren, die gezogen hebben of ten
minste met zoete melk zyn gevoed. Die maag is eerst
gedroogd en schoon gemaakt, en daarna in reepen
gesneden. Legt zy nu daarvan een stukje eenige uren
in lauw water te weeken , en giet zij dan dit water
in de verwarmde, versche melk, dan scheidt de
kaasstof zich na eenige uren in witte vlokken af,
of zooals men het noemt, de melk stremt. Dit
ÜH