Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
51
namelijk uit twee bestanddeelen : zuurstof en stik-
stof. De zuurstof maakt dat liet vuur in onze
kachels brandt, dat aangestoken lampen en kaar-
sen niet uitgaan , en ook, dat wij hier op aarde
leven kunnen.
Maar diezelfde zuurstof oefent nog eene andere
werking uit: komt lucht in aanraking met ver-
schillende stoffen , dan doet zij die na eenigen tyd
of verzuren öf roesten , en hiervan maakten de
oudste volken reeds gebruik , en wordt ook nu nog
gebruik gemaakt om azijn te bereiden.
Alles wat slechts wijngeest of suiker bevat, kan
tot azijn maken dienen. Door den invloed van de
zuurstof verandert de wijngeest in een zuur , azijn-
zuur genaamd, dat met water vermengd, azijn op-
levert. Nu , azijn kent gij allen wel en gij weet
ook misschien wel , dat er vele soorten van azijn
zijn — bierazijn en wijnazyn zgn u ten minste wel
bekend.
Daar nu azijn in elk huishouden wordt gebruikt,
willen wij met elkander nog eens nagaan hoe hij
bereid wordt, om ook hiervan het voornaamste te
weten.
De azyn wordt op twee verschillende wijzen ver-
kregen. De eene bewerking gaat spoedig en heet
dan ook snel-azijnbereiding; de andere vereischt meer
tijd, en wordt daarom de langzame azijnbereiding ge-
noemd. De echte wijnazijn wordt altijd nog volgens
de laatste en oudste manier verkregen.
Even als uit bier en wijn door gisting wijngeest