Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
49
daardoor weer dikker en vloeibaar. Deze vloeistof
wordt nogmaals overgehaald, bevat daardoor dan
weer minder waterdeelen , en heet nu spiritus of
wgngeest. Verdunt men dien spiritus met water
en zet men hem op jeneverbessen , dan noemen wy
dit aftreksel jenever; wordt de wijngeest nog een
paar maal gedistilleerd en dan eerst met water aan-
gemengd , dan wordt hij brandewijn genoemd.
Spiritus alleen is niet te drinken ; daarom ver-
mengt men hem met andere stoffen, en meestal be-
vatten onze dranken slechts 30 tot 50 percent wijn-
geest. In één liter brandewijn zijn dus van 30 tot
40 cL. wijngeest.
Met een enkel woord heb ik u reeds gezegd, dat
men niet alleen uit rogge , tarwe , haver en gerst
brandewijn stookt, maar ook uit vele andere vruch-
ten. Ziet maar eens :
De echte Fransche brandewijn , die behalve uit
Frankrijk , ook uit Spanje en Italië komt, wordt
door distillatie uit wijn verkregen. De beste soort
heet cognac.
Eum verkrijgt men door gisten en distilleeren uit
de siroop, die bij de bereiding van rietsuiker is
achtergebleven.
Arak wordt uit rijst gestookt.
Jenever stookt men uit rogge , op de u verhaalde
wijze. De spiritus, met water aangemengd, geeft eene
soort van brandewijn , die op jeneverbessen gezet,
en daarna weer gedistilleerd wordt. De spoeling ,
het dikke dat er na de bezinking van het mout ach-
Allerlei. 4