Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
48
nu onophoudelijk blijft roeren , wordt die pap lang-
zaam warm gemaakt , echter niet zóó warm, dat zij
gaat koken. Heeft men lang genoeg geroerd , dan
laat men het mengsel bezinken , tapt dan het hel-
dere water af, en laat dit in de koeltoestellen af-
koelen. Nu wordt het in de gistkuipen overgegoten,
en er de bekende bovengist door heen geroerd.
Na eenige dagen is de gisting afgeloopen , de
nieuw ontstane gist is gezonken , en het gegiste
mout draagt nu den naam van wijngist. De gist,
die men zoodoende verkrijgt, wordt even als die
uit de bierbrouwerijen, als droge gist in den handel
gebracht.
Nu begint het overhalen of distilleeren. De wyn-
gist bestaat voor een zeer groot gedeelte uit water
en wijngeest of alcohol , die soms ook wel voor-
loop wordt genoemd. Het distilleeren is dan ook
alleen het scheiden van verschillende stoffen , hier
dus van water en wyngeest.
Ge weet , dat water door koken verdampt, en
hebt menigmaal gezien , dat die damp of wasem ,
als gy hem opvangt , weer water wordt. Alcohol
nu verdampt ook , en nog wel spoediger dan water.
In een grooten ketel , die er echter geheel anders
uitziet, dan wij gewoonlijk gebruiken, wordt de
wyngist gegoten, en daarna verwarmd. Eer nu
het water kookt en dampen afgeeft, is de alcohol
reeds, zooals men het noemt , vluchtig geworden:
hij is in damp veranderd. Die dampen worden op-
gevangen en met koud water afgekoeld ; zij worden