Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
46
bruikbaar en zuur wordt. Oud bier heeft voor het
gisten wel langer tyd noodig, maar kan daarente-
gen ook goed bewaard worden.
Moet wijn voor de meeste soorten uitgegist hebben,
en worden alleen de schuimende wijnen, zooals wy
gezien hebben, afgetapt, vóór de most ophoudt te
werken , ook de bieren laat men niet uitgisten. Dat
bier bij het inschenken van een glas schuimt, dat
het soms zóó werkt, dat het met een straal uit
de flesch of kruik spuit, en dat er zoo vele fles-
schen of kruiken met bier springen, komt alleen
omdat het bier niet uitgegist is. Daaraan dankt het
dan ook zijn prikkelenden smaak: bier, dat niet
meer gist, dat geheel uitgewerkt is, noemen wy
verschaald. En verschaald bier zal wel naar nie-
mands smaak zijn.
Tegenwoordig wordt er veel bier gedronken, dat
men Beiersch bier noemt. Meent echter niet dat
dit alleen in Beieren wordt gebrouwen, het wordt
in vele landen nagemaakt. Ook in ons land, te
Amsterdam, vindt men een Nederlandsche Beiersch-
bierbrouwerij.
De Belgische bieren als Faro, Lambiek en Leu-
venschbier zijn beroemd. Ook in Engeland worden
uitstekende sterke biersoorten gebrouwen, o. a.
Ale en Porter.