Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
44
Bier.
Even als wijn , was ook bier reeds aan de Ouden
bekend, en als zoovele andere zaken, was bier
maken uitsluitend het werk van vrouwen. Vooral
de Germanen hielden veel van dezen drank, en allen
hoopten vurig na hun dood , in de Walhalla, aan
het bierfeest te mogen deelnemen ; wel een bewijs,
dat zij bier op hoogen prijs stelden.
Langzamerhand werd het biermaken aan mannen
opgedragen, en Karei de Groote vond het niet be-
neden zich , voorschriften aangaande de bereiding
te geven , en vele voorrechten aan de bierbrouwers
te schenken. Zoo maakten de bierbrouwers een af-
zonderleken stand uit, en vormden te zamen het
bierbrouwers-gilde.
Vroeger was dan ook bier een volksdrank en
bloeiden de bierbrouwerijen ; zij vervielen echter,
en al wordt er in den laatsten tijd weer meer bier
gebruikt, toch is het geen volksdrank meer.
Bier wordt voornamelijk gebrouwen uit granen.
Meestal gebruikt men hiervoor gerst, en wel bg
voorkeur wintergerst. De gerst wordt in lauw water
gewasschen, en een paar dagen te weeken gelegd.
De korreltjes zetten nu uit en worden zacht. Na
het weeken , brengt men de gerst naar een zolder,
waar het warm en donker is. Zij wordt op hoopen
gedaan , die echter niet hooger zijn dan 6 centi-
meters , en van tyd tot tyd vlijtig omgezet. Däär,
op dien moutzolder , begint de gerst te groeien.