Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
43
De wijn wordt eerst in vaten gedaan , en daarna
in flesschen afgetapt. Vroeger dacht men, dat wgn
in groote vaten het best kon bewaard worden, en
daarom maakte men vaten , waar heel wat in kon.
In het Heidelbergsche vat b. v. dat in 1751 werd
gemaakt , gaan niet minder dan 283000 flesschen.
Nog oen enkel woord over de schuimende wynen,
n. 1. de Champagne wgnen. Zg worden op dezelfde
wijze bereid, als de overige soorten, maar vóór
dat het sap geheel is uitgegist, reeds afgetapt.
Daarom blijven die wijnen in de flesschen nog zoo
sterk werken , dat de kurken met gzerdraad worden
vastgemaakt. By het open maken vliegen de kurken
soms tegen den zolder.
Is nu wijn geen alledaagsche kost, en menigeen
alleen maar bi] naam bekend, ook uit aalbessen ,
kruisbessen of kruisdoorns , frambozen , aardbeziën ,
peren en appelen , kan men door gisting wijn be-
reiden. Hebt ge soms een tuintje by uw huis en
groeien er van de genoemde vruchten in , dan moet
ge eens vragen of ge de proef eens nemen moogt.
Zorgt ge voor schoone potten , en laat ge het sap
goed uitgisten , dan hebt ge zelf wyn gemaakt, die
best te drinken is, als ge ten minste niet vergeet
er nu en dan wat water maar vooral wat suiker
bij te doen. Anders zou uw bessen- of aardbeien-
wijn veel te zuur zyn. Probeer het maar eens ,
misschien bevalt het wel zóó goed, dat uwe moeder
u nog gaat helpen.