Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
42
van gekleurde druiven is wit. De kleurstof zit al-
leen in de schillen, en gebruikt men die nu by
de wijnbereiding niet, dan kan men ook uit ge-
kleurde druiven , witten wijn maken.
Het druivensap, de most , bestaat uit verschil-
lende zaken: men vindt er suiker n. 1. druivensuiker,
wynsteenzuur en eiwitstof in , en de laatste veroor-
zaakt eene werking, die wy gisten noemen. Na het
persen wordt het druivensap in vaten gedaan, die
met heet water goed schoon gemaakt zijn, en die
men voor de lucht afsluit. Die vaten staan in een
vertrek waar gestookt kan worden, en niet te ver
van de wynpers af. Is nu het sap eenigen tyd in
de vaten geweest, dan begint het te werken; het
wordt troebel en bovenop drijft eene laag schuim,
de gist.
Nadat men den most zoo veertien dagen heeft
laten gisten , wordt hij afgegoten in zuivere vaten ;
men herhaalt dit afgieten verscheidene malen om
den wijn helder te maken , en gèlukt dit met af-
gieten niet, dan wordt hij op kunstmatige wijze
geklaard. Na het klaren gaat de jonge wijn naar
den kelder, want hoe ouder hij is , hoe beter.
Niet altyd is het zuivere wyn , dien wy drinken.
De wijnkoopers verstaan ook de kunst om wynen
te versnijden , d. i. verschillende soorten met elk-
ander te vermengen. Daardoor wordt somtyds de
wyn veredeld, zooals men het noemt, maar meestal
is dit niet het geval, en geschiedt het vermengen
alleen om er voordeel mede te doen.