Boekgegevens
Titel: Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Auteur: Ettinger, W. van
Uitgave: Tiel: D. Mijs, 1874
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 3727
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200588
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Allerlei: leesboek voor de hoogere klassen der volksscholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
39
Men giet de pap door kokers , die gedeeltelijk met
beenzwart gevuld zijn. Alle onzuivere bestanddeelen
worden door het beenzwart opgenomen, en nadat
de vloeistof door het beenzwart is heengedrongen ,
is zy geheel zuiver. Nu laat men de suiker kris-
talliseeren ; de suikerdeeltjes voegen zich bijeen en
vormen regelmatige figuren , en de siroop scheidt
zich af. Na de kristalvorming doet men de suiker
in potten , dekt ze van boven met een laagje
suikerwater en laat 'ze zoo eenigen tijd staan.
Even als by het vroegere dekken met natte klei,
dringt ook nu het water door de suiker, en neemt
de siroop mede, die nog inwendig aan de suiker-
deeltjes was blijven hangen. Is al de siroop er nu
uitgelekt, dan worden die klompen suiker, nadat
zij geheel uitgedroogd zijn , in papier gepakt, en
als melissüiker in den handel gebracht. Van die
melis of suikerbrooden wordt onze witte suiker ge-
raspt. Bruine suiker bevat meer siroop; bastaai-d-
suiker ontstaat door vermenging van bruine en
witte suiker.
Niet alleen uit beetwortelen, ook uit boomen
weet men suiker te halen. Het sap van den Suiker-
Ahorn in Noord-Amerika , van den Kokospalm uit
de keerkringsgewesten, en van den Arèapalm uit
den Indischen Archipel, bevat vele suikerdeelen ,
die men door koken en zuiveren uit het sap weet
af te scheiden.