Boekgegevens
Titel: Help u zelf op reis met Duitsch: een handboekje voor hen, die Duitsch moeten of willen spreken
Auteur: Bruin, Servaas de
Uitgave: Heusden: L.J. Veerman, ca. 1905 *
5e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-29
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200416
Onderwerp: Taal- en letterkunde naar afzonderlijke talen: Duitse taalkunde
Trefwoord: Duits, Woordenboeken (vorm)
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Help u zelf op reis met Duitsch: een handboekje voor hen, die Duitsch moeten of willen spreken
Vorige scan Volgende scanScanned page
272
Van viach U er aal, moek,
schol, tarbot, steur.
Visch wil zwemmen; laat
ons nu een glas Rijn-
wijn drinken.
Hoe heet dit gerecht ?
Van soepen is er bouillon,
rijstesoep, erwtmsoep en
soep van ossenstaart.
Mag ik u het zout ver-
zoeken, mijnheer ?
Bedien u, asjeblieft.
Aannemen ! ver sch brood :
dit harde brood kan ik
niet eten.
Van vleesch is er: gebra-
den rund-, kaljs- en lams-
vleesch. Verder: kapoen
en jonge kip, kalkoen en
wild.
Geef mij gebraden rund-
vlee.ich.
Vet of mager ?
Geef mij een ander bord.
Het gebraden kaifsvleesch
i-s uitmuntend, maar ik
moet er gebakken aard-
appelen bij hebben.
Ik zie, dat gij aan Bor-
deaux de voorkeur geeft
boven Port en Sheiry.
Von Fischen gibt es Aal,
Hecht, Scholle, Stein-
butte, Stör.
Der Fisch will schwim-
men ; trinken wir nun
ein Glas Rheinwein.
Wie heisst diese Speise ?
Von Suppen haben wir
Fleischbrühe, Reissup-
pe, Erbsensuppe und
Ochsenschwanzsuppe.
Bitte, aiein Herr, reichen
Sie mir das Salzfass !
Bitte, bedienen Sie sichs.
Kellner ! frisches Brot:
dieses harte mag ich
nicht essen.
Von Fleischspeisen gibt
es : Rinderbraten,
Kalbsbraten und Ham-
melbraten. Weiter: Ka-
paun und Küchlein,
Puter und Wild.
Geben Sie mir ein Stück
Rinderbraten.
Fettes oder mageres ?
Geben Sie mir einen an-
deren Teller.
Der Kalbsbraten ist aus-
gezeichnet ; aber ich
muss gebratene Kar-
toffeln dazu haben.
Ich sehe, Sie ziehen dem
Portwein und Sherry
den Bordeaux (Rot-