Boekgegevens
Titel: Binnen en buiten.: Leesboek voor een afdeeling der middelste klasse
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Nijmegen: P.J. Milborn, 1894 *
Neerbosch: Stoomdrukkerij der Weesinrichting
2e dr; 1e dr.: 1889
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1815
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200275
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Binnen en buiten.: Leesboek voor een afdeeling der middelste klasse
Vorige scan Volgende scanScanned page
29
XVI.
DE SLAGER.
Als we vleesch willen koopen, moeten we bij den
slager terechtkomen. Hij slacht runderen, kalveren en
varkens. We kunnen dus rund vleesch, kalfs vleesch en
varkensvleesch bij hem krijgen. Sommige slagers slach-
ten geen varkens, andere slagers geen runderen. Daarom
noemt men ze wel eens runderslagers en varkensslagers.
Schapen worden soms ook geslacht, die geven dan
natuurlijk schapenvleesch. Heel veel menschen houden
daar niet van.
Het ziet er in zoo'n slagerij moorddadig uit met al
die messen, bijlen en haken. Er staat ook een groot
hakblok, waarop het vleesch tot gehakt gemaakt wordt.
Als er twee slagers staan te hakken, gaat het maar:
tikketik, tikketik en zoo verder, tot het balletje klaar is.
Biefstuk verkoopt de slager ook, dan rollendes, lapjes,
schijven, ribbestukken en zoo meer. Soep vleesch kun
je ook al bij hem krijgen en koteletten ook. De var-
kensslager verkoopt karbonades, lapjes, spek, ham en
veel worst ook. Gerookte of versehe metworst, lever-
worst en bloedworst. Daar kan men aan smullen, hoor]
De slager moet goed uit zijn oogen kunnen zien, om
vette slachtbeesten uit te zoeken. En dan mag hij de
dieren niet plagen, maar moet ze zoo gauw mogelijk
dood maken, 't Is wel een naar gezicht, als men de
dieren zoo in 't slachthuis ziet brengen en denken moet: