Boekgegevens
Titel: Binnen en buiten.: Leesboek voor een afdeeling der middelste klasse
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Nijmegen: P.J. Milborn, 1894 *
Neerbosch: Stoomdrukkerij der Weesinrichting
2e dr; 1e dr.: 1889
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1815
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200275
Onderwerp: Communicatiewetenschap: lezen
Trefwoord: Lezen, Leermiddelen (vorm)
* jaar van uitgave niet op de gebruikelijke wijze verkregen, mogelijk betreft het een schatting
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Binnen en buiten.: Leesboek voor een afdeeling der middelste klasse
Vorige scan Volgende scanScanned page
14
VIII.
DE BAKKER.
Bij den bakker kan men voor de ruiten zien, wat
hij verkoopt. Er liggen wittebrooden, tarwebrooden en
roggebrooden. Ook kleine broodjes en krentebroodjes.
Die smaken lekker, als er veel krenten in zijn.
In den winkel heeft de bakker nog trommels en
flesschen vol met koekjes en suikergoed. Dit smaakt
allemaal lekker.
Achter in het huis heeft de bakker zijn bakkerij.
Daar werkt hij meestal 'snachts in, als wij slapen.
Dan kan hij 's morgens versch brood verkoopen, dat
hebben de mensclien zoo graag, Versch brood smaakt
ook lekker, maar het is niet heel gezond.
In de bakkerij staat de oven. Daar moet alles in en
uit. Als de bakker wil bakken moet hij eerst zijn oven
heet gestookt hebben. Dat doet hij met hout of met dop-
pen, maar nooit met steenkolen, want dan zou het
brood er naar smaken. Als het vuur goed gebrand
heeft, haalt de bakker er alles uit en maakt den oven
goed schoon. Dan is hij nog heet en dan wordt er alles
ingeschoven om gaar te worden. De bakker kan ruiken,
of het brood gaar is en dan haalt hij het natuurlijk uit
den oven. Anders zou het verbranden,en zulke zwarte
korstjes hebben de menschen niet graag aan het brood.
Vóór het brood gebakken is, is het een klomp deeg,
die den vorm van een brood heeft, maar er witachtig