Boekgegevens
Titel: Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Auteur: Arendt, R.; Bellaar Spruyt, Cornelis
Uitgave: Groningen: Wolters, 1889
2e [gew.] dr; 1e dr.: Arnhem, 1870-1872. - 3 dl. in 1 bd
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 960
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200059
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
85
Over salpeter zie men blz. 11, en vergelijke de eigenschappen
van het salpeter, dat men uit salpeterzuur gemaakt heeft, met die
van het salpeter uit den handel.
46. AZIJNKN, AZIJNZUUR.
Men onderscheidt verschillende soorten van azijn. Den hierazijn
bereidt men door bier zuur te laten worden; den wijnazijn door
wijn zuur te laten worden. De wordt uit moutwijn gemaakt;
de houtazijn uit hout. Allen zijn mengsels van water met azijnzuur
en kleine hoeveelheden van andere stoffen. Het zuivere azijnzuur is
eene kleurlooze vloeistof, die bij 0° bevriest en een hevig vergif is.
164S'« Proef Men herhaalt de 1428'e Proef met 50 CC. bier-
azijn, wijnazijn en snelazijn en met 50 CC. van een mengsel van
50 CC. houtazijn met 100 CC. water').
Lakmoesvocht wordt door azijn rood gekleurd.
De verschillende azijnen kunnen allen door ammonia geneutra-
liseerd worden, maar vereischen daartoe zeer verschillende hoeveel-
heden ammonia. Houtazijn bevat veel meer azijnzuur dan snelazijn,
wijnazijn of bierazijn.
165ste Proef Men neutrahseert 50 CC. houtazijn met soda, met
potasch, met marmer. Onder uitdrijving van koolzuur verkrijgt men
drie neutrale oplossingen, die bij indamping drie azijnzure zouten
geven : de azij7izure soda, de azijtizure potasch, de azijnzure kalk.
Zoutzuur, zwavelzuur, salpeterziiur en azijnzuur verdrijven het
koolzuur uit zijne zouten. .
Proef Men brengt in eene retort 20 gram azijnzure soda
en mengt deze met 25 CC. van een mengsel van gelijke maten
Engelsch zwavelzuur en water. Na goed te hebben omgeroerd ver-
hit men de retort op metaalgaas en legt eenen ontvanger aan. (Zie
de Soste Proef)
In den ontvanger droppelt eene vloeistof, die men aan den reuk
') Bij het neutraliseeren der azijnen doet men beter, geen lakmoes toe te
voegen, maar telkens met een papiertje te onderzoeken, hoe de vloeistof
reageert.